Restaureringen af springvandet

Af Holger Grumme

Springvandspladsen havde gennem årene ændret udseende flere gange. Da den blev anlagt i 1913 var det på den lyngklædte, jyske hede. Jordens beskaffenhed betød, at der kun kunne plantes graner omkring pladsen. Sidenhen blev der plantet bøgetræskultur rundt om springvandet og etableret bøgehække. Da man anlagde den 8-kantede kumme, blev der plantet roser og lavendler omkring springvandet, ligesom der blev placeret hvidmalede bænke herved. I selve kummen var der placeret fire fontæner.

I forbindelse med restaureringen valgte man at beholde bøgehækken og  at fælde en del af de store graner og bøgetræer omkring pladsen. Derved blev området lysnet op. Orkanen i 1999 havde væltet en række store træer, hvis rødder flere steder stak op ad jorden. Disse blev fjernet, og belægningen rundt om springvandet blev ændret til slotsgrus, så den fik en mere ensartet og "stram" karakter. Mellem slotsgruset og bøgehækkene blev skovbunden bevaret med en bevoksning af skovsyre, efeu og bregner. Her blev bygget og placeret bænke, der blev malet i samme grønne farve som træværket på Holger Petersens ejendomme i København.

Stensætningen rundt om anlægget var smukt patineret med en spredt bevoksning af mos og bregner – så den valgte man ikke at gøre noget ved.

Selve springvandet blev i forbindelse med restaureringen fjernet. Alle granitsten blev kørt til en stenhugger, hvor de blev renset af. Under springvandet blev der lagt nye rør og strømkabler. Bronzefiguren blev udstyret med tyverialarm, og vandet blev koblet til et recirkulationssystem.

Trappen op til springvandet fik nye trin af sandsten.IMG_0471.jpg Selve trappetrinet, der udløser strålen, er placeret oven på fjederen fra en hestevogn. I forbindelse med restaureringen dukkede der under trappen en gammel cigarkasse frem. Cigarkassen var fyldt med mønter og patroner samt et brev skrevet i kodesprog. Indholdet viste sig at være fra 1950'erne – der var tale om et par af familiens døtre, der skrev til hinanden.

Baldersbæk AddThis