Historie

Villaen var udstyret med en stor grammofon forsynet med en kæmpe tragt og dertilhørende pladesamling. Om aftenen dansede de voksne i hallen, eller de nød en grammofonkoncert.

Villa Baldersbæk - for børn

Af Ilse Due

Når du står og kigger ud over søerne, som Holger gør, så kigger du op på Villa Baldersbæk. Ser den ikke smuk og spændende ud? Du må ikke gå helt op til huset, da de der ejer den ikke syntes det er så sjovt, at mennesker de ikke kender kigger ind ad vinduerne. Men her og på stierne må du gerne gå.

Holger Petersen byggede det store hus som en slags sommerhus også kaldet et landsted i år 1910. Han boede i København til hverdag, men hyggede sig med at være i huset sammen med hans søskende og deres børn og børnebørn. 

Baldersbæk-mod-stuehuset.jpg

Han nød også at vise villaen frem til forretningsforbindelser og landstingsmedlemmer, men du skal huske på, at det er over 120 år siden, at Villa Baldersbæk blev bygget.

Det var en lang rejse for Holger og hans venner, når de skulle besøge Baldersbæk. Det var det fordi, for 120 år siden fandtes der ikke biler og hverken den gamle, den nye lillebæltsbro eller storebæltsbroen var bygget endnu. Gæsterne måtte derfor først køre med tog, så sejle over storebælt, med tog igen, så sejle over lillebælt for derefter at rejse med tog til Vejle eller Holsted, for til sidst at rejse i hestevogn resten af vejen. Der var ikke asfalt på vejene, kun spor efter hestevogne også kaldet hjulspor.

Karet.jpg

Som det blev fortalt før, så var Holger Petersen en sjov mand og, han elskede at grine og have det sjovt med sine feriegæster. Når der kom gæster til Baldersbæk, stod Holger Petersen og bød dem velkommen på trappen. Inde i gangen skulle de sætte sig i en lænestol, mens Holger tog et billede af dem, troede de. I stedet for at tage et billede, sprang der en kunstig slange ud i hovedet på gæsten. Gæsten blev selvfølgelig bange og gav et lille spjæt, og når de gjorde det, så klappede stolens armlæn sammen om armene, så gæsten sad fast i stolen, og så lo Holger Petersen og gæsten med.

Gæsten fik derefter tildelt et ret specielt værelse, nemlig "Spøgelsesværelset". Her var spejlene med buet glas, så gæsten kom til at se underlig ud, enten meget tykke eller meget tynde. I værelset var der en himmelseng, der var indrettet sådan, at sengen braste sammen i løbet af natten - og når gæsten skulle bruge natpotten, spillede den en lille melodi, når man tissede i den.
Der var hverken strøm, vand eller badeværelse på værelserne, men der var et servantesæt, som er et fad og en kande med vand. Skulle man bruge vand, hentede tjenestefolkene det i Baldersbækken. Brugte man kanden med vand i "spøgelsesværelset", kunne man risikerer, at det ikke var vand, der var i kanden, men derimod skrubtusser, firben eller andet kryb.

Huset er bygget i 3 etager. I kælderen er der køkken, spisekammer, bryggers og værelse til kokke og stuepiger. Det var i kælderen at alt maden til husets gæster blev lavet, at gæsternes sko blev pudset og vasketøjet ordnet. I stueetagen er der spisesal, havestue og herreværelse. Det er her gæsterne hygger sig, holder middagsselskaber og tjenestefolkene kom kun, når der blev ringet efter dem med en klokke. I spisesalen er der en lille elevator, hvor kokken kan sende maden op til serveringspersonalet.spisestuen.jpg
På 1.salen er der værelser til sommerens gæster. Efter Holger Petersens død, er alle sengene i villaen blevet forlænget. Det er de fordi, mennesker i dag er højere end menneskene var dengang.
I 1927 forhandlede Holger Petersen med Starup transformatorstation om at få elektricitet. Transformatorstationen fik strøm fra Karlsgaardeværket og hvis du vil læse endnu en god historie, kan du læse bogen om det.

Da der kom strøm til Baldersbæk, var det slut med at hente vand i bækken til at drikke – nu kom der vandhaner.

I dag bruges Villa Baldersbæk stadigvæk til sommerferiebolig, hvor der så er ansat tjenestepiger og køkkenpersonale.

IMG_0552_lille.jpg

Baldersbæk AddThis