Området omkring

Størstedelen af Baldersbæk Plantager er karakteriseret ved fredede og naturbeskyttede arealer.

Starup-Tofterup

Af Holger Grumme

Starup Sogn har været beboet siden stenalderen, hvilket sognets mange gravhøje i dag vidner om. Sognet udviklede sig sidenhen til en række landsbyer beliggende langs Holme Å - med store hedearealer omkring og med kirken som samlingspunkt.

Den lille landsbykirke, der ligger på en banke i engene, er opført i 1100-tallet og bygget af granitkvadre og marksten. Omkring år 1500 opførtes tårnet. I kirken findes en meget imponerende altertavle fra ca. 1520. Ved kirken ligger også den hellige Skt. Syllatzes Kilde, hvortil syge og krøblinger valfartede i middelalderen.

Livsnerven i sognet er Holmeådalen, der siden 1974 har været fredet pga. dets smukke, uberørte naturlandskab. Åen er desuden blandt Danmarks reneste åer og et fortræffeligt fiskevand. I tilknytning til Holmeådalen ligger hyttebyen, der benyttes af turister og naturelskere året rundt – desuden går den kendte "Kyst til Kyst stien" igennem området. Endelig er det værd at bemærke, at sognets smukke natur og beliggenhed tæt på Vestkysten, Legoland, Lalandia, lufthavne og diverse golfbaner gør stedet til et oplagt feriemål.

I tilknytning til cykelruten findes en række cykel- og gåstier, der fører besøgende rundt i sognet. Til ruterne, er der udarbejdet informationsmateriale, der formidler sognets unikke natur- og kulturmiljø.

Læs mere på www.tofterup.dk

 

Baldersbæk AddThis