Skulpturer og kunst

På Baldersbæk er det særligt billedhuggeren Anders Bundgaard der har udsmykket området.

Springvandet

Af Holger Grumme

Holger Petersen var en seriøs forretningsmand. Når han var på Baldersbæk, kom et stort legebarn med en barok form for humor op i ham. Når der kom gæster til Baldersbæk blev de budt velkommen af Holger Petersen på hovedtrappen. Inde i hallen blev de placeret i en komfortabel lænestol, mens Holger Petersen ville tage et foto af dem. Kameraet var indrettet med en kunstig gummislange, der sprang ud i hovedet på den intetanende gæst, som naturligvis gav et lille spjæt, der medførte, at stolens armlæn klappede sammen.

I et af værelserne, "Spøgelsesværelset", var spejlene med buet glas og himmelsengen indrettet med en faldmekanisme, der bevirkede, at den brasede sammen i løbet af natten. Skulle den uheldige gæst bruge natpotten, spillede den en lille melodi, "Ach du lieber Augustin". Da Villaen ikke var indrettet med rindende vand, var der servantesæt på værelserne. Benyttede man imidlertid servanten i "Spøgelsesværelset" kunne man risikere, at det ikke var rent vand, der var i kanden, men derimod skrubtusser, firben og andet kryb. (Se endvidere undermenu: Spøgelsesværelset)

End ikke i parken kunne man føle sig sikker.  I 1913 lod Holger Petersen billedhuggeren Anders Bundgaard udføre et springvand med en lille lumsk dreng. (Det var Anders Bundgaards egen søn, der stod model til statuen).drengen-i-1911.jpg Når parkens gæster trådte på et bestemt trin udløstes en stråle, der sprøjtede ud over den uheldige, så man blev våd.  Sådan er det den dag i dag. Figuren, der er udført i bronze, er anbragt på en granitsokkel med løvehoveder, hvorfra der løber tynde vandstråler. Recirkulering var ikke opfundet, og derfor løb vandet fra springvandet bare ud i græsset. Senere valgte man dog at udbygge springvandet, så det fik et 8-kantet vandkar under sig.

Da der ikke var lagt vand og strøm ind i Villaen, havde man problemer med at få vandet til at springe. Heldigvis løb Baldersbæk neden for Villaen og ved at stemme bækken op og nedlægge et ca. 300 meter langt glaseret lerrør, kunne man få et fald til en udvendig, støbt kælder, hvor der var placeret en stødhævert. Stødhæverten kunne så skabe et tryk, der kunne fylde en stor vandbeholder på loftet af Villaen, og herfra blev vandet så fordelt til springvandet med den harpespillende pige og det senere opstillede springvand, Den lumske dreng.  Generelt skal man være forsigtig med at omregne datidens priser til nutidens, men et forsigtigt gæt vil være, at hele anlægget med stødhævert, vandbeholder, rørføring osv. kostede, hvad der i dag ville svare til ca. 1.500.000 kr. Hertil skal det bemærkes, at indretningen blev ændret i 1927, da man fik indlagt strøm, og dermed fik mulighed for egen boring og rindende vand. 

Baldersbæk AddThis