Statuen - for børn

Af Ilse Due

Nu står du ved fødderne af grundlæggeren af Baldersbæk, selveste Holger Petersen. Holger havde 2 store søskende og 4 små søskende, de var altså 7 søskende i alt. Holgers far, der også hed Holger døde under en tyfus epedemi, da Holger var 6 år gammel og familien flyttede derfor til København, det var nemlig her Holgers mor kom fra.

Da Holger var 12 år gammel døde hans mor, og han flyttede derfor hjem til skolebestyrer Carl Maribo og hans kone og boede der mens han gik i skole. I 1858 kom Holger i købmandslære hos sin morbror, der drev engrosforretning med manufaktur- og nødvendighedsartikler - ja sådan hed det dengang men ordet nødvendighedsartikler er nu et sjovt og anderledes ord, som vi ikke bruger i dag.

Som 21-årig meldte Holger sig som soldat til den 2. Slesvigske Krig, og senere samme år, i slaget ved Lundby sydvest for Ålborg blev han såret af en preussisk kugle, der ramte ham i låret og han blev tvunget til at gå med stok.Holger-Petersen-i-engen.jpgDa krigen var slut, rejste Holger til England for at se hvordan handelslivet var der. Da han kom tilbage til Danmark åbnede han sin egen butik som kun 25 årig. Her købte og solgte han engelske og danske varer. Han rejste selv rundt i hele landet og solgte og købte varer, så han var meget flittig.

Som 29 årig, i 1872, blev han gift med Augusta, som var datter af en hollandsk konsul, og året efter fik de en søn, som de døbte Holger. Desværre dør Augusta allerede 6 år efter, at de blev gift. Holger boede derfor alene med sin søn Holger. Sønnen Holger døde i en alder af 22 år i en tragisk ulykke i England og grosserer Holger Petersen var nu alene.

Holgers virksomhed voksede sig hurtigt stor både i Danmark og i udlandet. I 1878 begyndte Holger at få lavet de varer i Danmark, som han ellers havde købt fra England. Allerede få år efter åbnede han sin egen moderne fabrik, hvor han lavede bånd, strømper og knapper. På fabrikken havde han 120 ansatte. Senere voksede virksomheden endnu mere og Holger endte med at have over 1200 mennesker ansat. Holger var meget flittig og arbejdsom. Helt fra hans unge år interesserede han sig for politik, og som voksen blev han medlem ved landstinget, det der i dag hedder folketinget. Han var medlem hos de konservative.

I dag huskes han bland andet for, at have stemt imod forslaget om at Danmark skulle sælge de Vestindiske øer. Har du for øvrigt set den julekalender, hvor Nissebanden var på de Vestindiske øer?på-hest-i-sukkerplantagen.jpg
Da Holger var 48 år var han blevet en meget rig mand, der boede i København. Holgers bror, August, boede her i Jylland i byen Andst. En dag hvor August var på Askov højskole, blev han spurgt af Enrico Dalgas, om han kendte nogen, der havde mange penge, og som ville være med til at omdanne heden i Danmark til skov. Det gjorde August, og han fortalte straks Enrico Dalgas om Holger, for senere at fortælle Holger om Enrico Dalgas.
Holger var straks med på den gode ide om at opdyrke heden. Han havde nemlig et motto, der lød således: Har man evnen har man også forpligtigelsen.

Holger følte han havde evnen, så i 1891 købte han først hedegården Boldersbæk og senere flere gårde, hvor markerne blev harvet, dybteplovet og plantet til med fyrretræer og grantræer.

IMG_2110.jpg
Den gode historie om venskabet mellem Holger og Enrico Dalgas kan du få senere.
Statuen af Holger blev rejst af Holgers søskende og deres efterkommere den 28 juli 1918 – det var året efter Holger Petersens død - igen var det Anders Bundgaard der var kunstneren.
Selvom Holger Petersen på statuen ser lidt alvorlig ud, så var han dog en sjov mand, der holdt meget af at drille både børn og voksne. Når du går videre i lystskoven vil du kunne høre, mærke og se hvor sjov han var. Kig nu godt på statuen inden du går videre.


Holger Petersen FAQ

- Han blev født i 1843 ikke så langt fra Vejle på en gård der hed Laagegården.
- Han investerede mange penge i de Vestindiske øer på plantager, uddannelse af kvinderne og byggede huse til medarbejderne.
- Holger var lidt højere en gennemsnittet, så hans seng er ikke blevet forlænget siden da.

Baldersbæk-011.jpg

 

 

Baldersbæk AddThis