Stendyssen - for børn 

Af Ilse Due

Fyld din mave med frisk luft og fortællingen kan starte - det er nærmest et eventyr.

Altså: Der var engang en mand der hed Holger Petersen, han købte jorden her i år 1891 - altså for ca. 125 år siden. Her var ingen træer, men kun hede med lyng, blåbær, tyttebær og revling. Holger plantede jorden til med træer, men lige det eventyr må du vente med, til du kommer derhen, hvor statuen af Holger Petersen står.

Nu skal du nemlig høre historien, om stenene der ligger oven på hinanden, og som du måske kan gemme dig i. Det kaldes en stendysse, når der er sten der er stablet sådan oven på hinanden. Denne stendysse er en "snyde" stendysse, det er den fordi, den blev lavet i 1916, hvor det var moderne at lave efterligninger fra Stenalderen.

Den stendysse der står her i Baldersbæk er en gave fra Holger Petersens venner. Tegningerne er lavet af billedkunstneren Anders Bundgaard, som var gode venner med Holger Petersen.
Kender du Anders Bundgaard? Hvis ikke så kan du få endnu et kapitel af eventyr om Baldersbæks historie, når du kommer til den "skælmske dreng".
Det er egentligt en lidt skrækkelig historie med den her "snyde" stendysse. Det er det fordi, landmændene, der boede her på egnen, blev bedt om at finde nogle store sten til stendyssen. De ledte i området, men måtte give op og tog derfor til Klelund, hvor der lå en rigtig langdysse fra stenalderen. Her tog landmændene de store sten, og ødelagde derfor den rigtige langdysse. Det var Ikke fordi de ville ødelægge noget, men fordi de ikke vidste bedre. De handlede i god tro som det hedder.

Her kan du se nogle billeder af, hvordan de har fået de store sten oven på hinanden og hvordan billedkunstneren har arbejdet med at lave gaven.

Baldersbæk AddThis